Her türlü kurs, eğitim ile ilgili güncel haber, bildirim ve faydalı bilgileri bu bölümde sizlerle paylaşmak istiyoruz. Ancak aklınıza takılan ve burada bulamadığınız her türlü sorunuz için lütfen iletişim formu veya telefonlarımız üzerinden bizimle irtibata geçmekten çekinmeyiniz.
Öğretmenlerin ve eğitimcilerin önemli bir kısmının hala AI'nın alaka düzeyinden şüphe ettiğini ve eğitim üzerindeki etkisinden endişe duyduğunu biliyorum.
Şüphecilik, tarihin bize gösterdiği gibi (örneğin, bkz. Ong, 1982), yazının icadından matbaanın yükselişine ve daha yakın zamanda internetin ortaya çıkışına kadar her yeni teknolojiye karşı doğal bir tepkidir. Bu yeni teknolojilerin hemen hemen hepsi aynı yolu izledi: başlangıçta direnç, ardından ihtiyatlı benimseme ve sonunda faydaları belirginleştikçe yaygın entegrasyon.
Yapay zeka da bir istisna değil! Çok kısa bir süre içinde, yapay zeka ve ChatGPT günlük terimler haline geldi. Gittiğiniz her yerde, yapay zekanın potansiyeli, riskleri ve sektörler genelindeki uygulamaları hakkında tartışmalar duyarsınız. Eğitimde, öğretmenler, okullar ve kurumlar hala yapay zekayı etkili bir şekilde entegre etmenin yanı sıra etik, eşitlik, önyargı ve daha fazlası hakkındaki endişeleri de ele almaya çalıştıkları için bu vızıltı özellikle önemlidir.
Sosyal medya ve blog yazılarıma verdiğiniz geri bildirimlerden birçoğunuzun eğitimde AI'nın etkisine dair haklı endişeleri olduğunu biliyorum, özellikle veri gizliliği, akademik sahtekârlık, AI bağımlılığı, yaratıcılık ve eleştirel düşünme kaybı, intihal gibi konularla ilgili olanlar. Bu endişeler geçerli olsa da ve dikkatli bir şekilde değerlendirilmeyi hak etse de, AI'nın düşünceli bir şekilde kullanıldığında sağlayabileceği potansiyel faydaları keşfetmek de önemlidir.
ChatGPT ve Claude gibi araçlar, ayrıntılı ders planları taslağı hazırlamaktan, farklılaştırılmış materyaller oluşturmaya, sınıf içi aktiviteler üretmeye, karmaşık konuları özetlemeye ve basitleştirmeye kadar her türlü görevde size destek olmak için 7/24 hizmet veren akıllı araştırma asistanları gibidir. Aynı şekilde, öğrenciler bunları örneğin araştırma projeleri için fikir fırtınası yaparak, ödevler hakkında yapıcı geri bildirimler üreterek, rehberli bir şekilde problem çözme pratiği yaparak ve çok daha fazlasıyla öğrenmelerini geliştirmek için kullanabilirler